dimecres, 26 de juny del 2013

Per poder dur a terme una classe de psicomotricitat no és necessari tenir el material específic, també es poden realitzar amb material reciclat. Avui ús en proposo una en la qual l'únic material que necessitarem seran papers de diari.

TÍTOL:



ACTIVITAT MOTRIU I JOC

Ens centrarem en aquesta fase, ja que és la més productiva per els infants perquè és en aquesta part de la sessió on poden desenvolupar el seu joc.

Per començar, repartirem un diari a cada nen i nena. Ells aniran agafant els fulls i els aniran deixant a terra tot formant una catifa gegant. Un com els haguem escampat tots per la sala, demanarem als infants que facin uns desplaçaments concrets per damunt d'aquests papers. 
  • Els demanarem que caminin o corrin al ritme de la música per sobre dels papers (alternant cançons lentes amb cançons ràpides).
  • Els infants es desplaçaran per damunt dels papers fent el mínim soroll possible.
  • Seguidament, fent el màxim soroll possible.


Com podeu veure, primerament fem uns exercicis de contrast, d'aquesta manera els infants podran prendre consciencia de la diferencia que hi ha entre ràpid-lent i fort-fluix.

A continuació deixarem un temps determinat (que durarà més o menys en funció del temps que tinguem per fer la sessió) per a que els infants puguin experimentar altres coses amb els papers, però aquesta vegada de manera lliure. És genial veure des de fora com els nens creen i experimenten diferents coses.









Per finalitzar la sessió, toca recollir, uff... quina murga! Doncs que millor que fer-ho de manera divertida, demanarem als infants que recullin tots els papers de terra el més ràpid possible i que els vagin col·locant tots  en un sac gran de brossa. Aquest sac, el convertirem en la nostra mascota. Podem dedicar altres sessions per decorar el sac de la manera que els nens vulguin i convertir-lo així en la nostra mascota.

divendres, 21 de juny del 2013

CONTES

Avui és l'últim dia de classe per a tots els infants, però no hem d'oblidar que no cal anar a l'escola per a que ens expliquin un conte. Ús proposo el conte LA NIT DE SANT JOAN, en el que a més d'explicar als infants que es fan en aquests dies de festes també podem treballar les emocions, sobretot la de la POR, si hi ha algun nen o nena que no els hi agradin els petards.

 


Autor: Anna Canyelles

Il·lustrador: Roser Calafell

Editorial: La Galera












Sinopsis:
Tot està preparat per a la revetlla de Sant Joan. Les taules, les coques, els petards, les fogueres... Però on s'ha ficat en Jan i el gos? La Valentina, la seva germana, el busca. Pot ser que tingui por dels petards? Pot ser que es perdi la revetlla de la nit màgica? En Jan no té por dels petards... o sí?


La meva intenció en aquesta entrada era poder afegir el llibre perquè ús el poguéssiu mira, però no l'he trobat així que m'haureu de disculpar.

dimarts, 18 de juny del 2013

JOC EN ANGLÈS


Avui ús proposo un joc en anglès que he trobat molt interessant per tal que els nens i nenes puguin adquirir nou vocabulari i millorar la gramàtica. Per poder jugar en aquest joc dividirem els infants en 4 equips.

Referència: THE TEACHER'S MAGAZINE. Ed. EDIBA. nº 108.

Abans de començar el joc llegirem als nens i nenes aquesta introducció:

"You and your friends spot a spaceship. After a while, an alien comes down to the Earth and invites you for a free ride around the universe. On your way up, the strangest events happen to you."

A game:


Hi ha dos maneres de jugar en aquest joc, una de més senzilla (per a infants més petits) i una de més complexa (per a nens i nenes més grans).


  1. Tots els equips comencen a jugar a baix de tot. Un dels membres tira el dau i mou la seva fitxa tantes caselles com indica cap amunt. Si cau a una casella on hi ha una estrella haurà de llegir les instruccions per saber que és allò que han de fer. El primer grup que arribi a dalt de tot guanya.

  2. Tots els equips comencen a jugar a baix de tot.  Un dels membres tira el dau i mou la seva fitxa tantes caselles com indica cap amunt. Si cau a una casella on hi ha una estrella haurà de llegir les instruccions per saber que és allò que han de fer. A més a més si cauen en una estrella podran agafar una targeta de la pila. Tots els membres de l'equip llegiran que s'ha de fer. Si superen la proba podran tornar a tirà el dau, s'hi s'equivoquen continuarà jugant el següent equip. El primer grup que arribi a dalt de tot guanya.
TARGETES

Aquestes targetes les pot escriure el mestre o la mestra, però també poden ser escrites per els infants abans de començar el joc.





















Trobareu totes les imatges a:

https://plus.google.com/u/0/photos/104647879481436373552/albums/5890809139308164801

diumenge, 16 de juny del 2013

Natació

JOCS A L'AIGUA

Avui ús proposo 5 activitats per fer aquest estiu a la piscina amb els nens i nenes, per tal que puguin passar una estona divertida i a més a més puguin aprendre a moure's per dins l'aigua.




Activitat 1: L'eslàlom submarí

  • A partir de 9 anys.
  • Mínim de 8 jugadors.
Els jugadors s'agrupen en equips de 4, i se situen en fila índia, separats entre ells uns 2 metres. El primer jugador de cada equip serà el nedador i els altres seran les tanques. Al senyal de sortida, el nedadors se submergeixen i neden entre les tanques del seu equip. Quan superen la darrera, es col·loquen ells mateixos com a tanques. Tot seguit és el torn de les primeres tanques, i així successivament fins a arribar a un lloc determinat. L'equip que hi arriba primer guanya la cursa.

Activitat 2: L'atac de les orques
  • A partir de 7 anys.
  • Mínim 5 jugadors.
Formar un equip de lleons marins i escollit a l'atzar una orca. Els lleons marina s'agafen per parelles a un flotador. A la senyal, els lleons marins neden, agafats al seu flotador amb la seva parella, mentre que l'orca intenta atrapar-los. Les orques es poden desplaçar com volen (corrent dintre de l'aigua, nedant...). Els lleons marins no poden tocar amb els peus a terra. Per escapar-se de les orques els lleons marins es poden acostar a una de les vores de la piscina. Quan es toca a un lleó, es converteix en orca i el seu company continua jugant sol. La partida s'acaba quan només queda un lleó marí en joc.

Activitat 3: Cops i tombarelles
  • A partir de 6 anys.
  • Mínim 4 jugadors.
Repartim els jugadors en equips, que es situaran en fila índia en una banda de la piscina. El primer jugador de cada equip duu un flotador a les mans. A un senyal, els primers jugadors fan avançar el seu flotador el més ràpid possible, propulsant-la amb copets. Cada sis cops, han de fer una tombarella sota l'aigua abans de continuar la seva progressió. Quan arriben al final de la piscina, els jugadors tornen nedant i donen el flotador al seu company, que fa el recorregut de la mateixa manera... L'equip més ràpid guanya la cursa de relleus.

Activitat 4: Passar pel pont
  • A partir de 6 anys.
  • Mínim 5 jugadors.
Triar dos jugadors, que seran els guardians del pont. Es donen les mans per formar un pont sobre l'aigua. Els altres es col·loquen en fila, de cara al pont. Els guardians comencen a contar fins a 50. Mentre els guardians conten, els jugadors han d'anar passant per sota el pont tot submergint-se totalment sota l'aigua. Quan passen tornen al seu lloc de la fila per tornar-hi a passar. Quan els guardians diuen 50, s'ajupen a l'aigua per empresonar el jugador que passa per sota el pont en aquell moment. El presoner es col·loca rere un dels guardians i l'agafa de la cintura i així successivament. Si els jugadors que formen el pont mentre conten salten mouen l'aigua i faran que sigui més difícil passar-hi per sota.

Activitat 5: El naufragi
  • A partir de 10 anys.
  • Mínim 4 jugadors.
Sense que ho vegi ningú, el conductor del joc amagarà un petit objecte dintre de cada bossa i decidirà quin d'ells serà el tresor. El conductor del joc llença totes les bosses a l'aigua: són les restes d'un naufragi. A un senyal, tots els jugadors es llancen cap al naufragi per recuperar el màxim nombre de bosses possible. Una bossa val 1 punt i la bossa amb el tresor, 3. Quan un jugador surt amb una bossa li donarà al seu company, que en aquell moment estarà fora de la piscina. quan s'han recuperat totes les bosses es calcularà el botí de cada jugador: qui aconsegueixi més punts guanya. Finalment es canviaran els paper, el jugador que estava a fora amb el boti serà el que anirà a buscar-lo.


dijous, 13 de juny del 2013

JOCS AMB AIGUA

Ús penjo 9 jocs més relacionats amb l'aigua per tal que pugueu preparar unes sessions ben divertides per als vostres infants.





Activitat 1: Peixos en miniatura
  •        A partir de 6 anys.
  •        Mínim 2 jugadors.

En un gran gibrell d’aigua, posar una gran quantitat de clips. Cada jugador, amb un penja-robes, se situa al costat del gibrell. Al senyal de sortida, els jugadors es llancen a la pesca dels clips, han d’atrapar-los amb el seu penja-robes (no s’ha de treure clip per clip, sinó que el penja-robes no pot sortir de l’aigua fins a finalitzar el temps) i amb una sola mà!
La mestra o monitora comptarà fins a 100, mentre es pesca. Quan s’acaba el temps, es contaran quants clips han aconseguit pescar els infants. Guanya el que n’ha pescat més.



Activitat 2: Un got petit?
  •        A partir de 8 anys.
  •        Mínim 8 jugadors.

Els jugadors es divideixen en equips i se situen sobre una línia marcada al terra. Tothom té un got ple d’aigua a la mà. Al senyal de sortida, cada jugador ha de fer beure al seu company de l’esquerra, mentre ell mateix beu del got que li agafa el seu company de la dreta. L’equip que menys es mulla guanya.

Activitat 3: Qui riu més?
  •         A partir de 6 anys.
  •         Mínim 4 jugadors.

es divideixen els jugadors en dos equips. Els participats d’un dels equips han d’aguantar amb una mà un got d’aigua damunt del cap. Durant 5 min els que no aguanten el got poden fer pessigolles als altres per a que els hi caigui l’aigua.
Un cop passat el temps, es recull l’aigua de cada equip en una ampolla de plàstic en la que hi ha marcada una escala en centímetres, per cada centímetre guanyen un punt. Finalment, s’intercanvien els papers.

Activitat 4: Els illots
  •          A partir de 6 anys.
  •          Mínim 2 jugadors.

S’omple un cubell d’aigua i es posen plats flotant en ell. A cada plat se li escriu un número (puntuació). En el terra, a certa distància es marca un punt des d’on hauran de llançar els caramels. El jugador llança 5 caramels en cada ronda. Per guanyar punt, els caramels han de caure i quedar-se damunt del plat. Si cau fora del cubell o a l’aigua no conta. Guanya l’equip que suma més punts.

Activitat 5: Les esponges
  •         A partir de 6 anys.
  •         Mínim 2 jugadors.

Aquest joc es pot fer amb equips o de manera individual. Cada equip tindrà dos galledes (una plena d’aigua i l’altre buida) i una esponja. Les dos galledes estaran separades l’una de l’altre uns 10 metres. Al senyal, enfonsaran l’esponja a la galleda i aniran corrents a escorre-la a l’altre galleda i així simultàniament fins que s’acabi l’aigua de la galleda inicial. Guanyarà l’equip que aconsegueixi transportar més aigua d’una galleda a l’altre.



Activitat 6: Passar el got
  •         A partir de 6 anys.
  •         Mínim 6 jugadors.

 Es distribueixen els infants en equips. cada equip es col·locarà formant una cadena (un al costat de l’altre), els infants s’hauran de passar un got ple d’aigua d’un extrem a l’altre, però per fer-ho nomes podran utilitzar la boca. Guanyarà l’equip que aconsegueixi transportar més aigua.
Per jugar a aquest joc també ho podem fer mitjançant una cursa de relleus en la que els infants s’hagin de passar el got de boca a boca per tal de que puguin participar tots. Guanya l’equip que al finalitzar tots els relleus tingui més aigua dins del got.

Activitat 7: La taca d'escuma
  •          A partir de 4 anys.
  •          Mínim 3 jugadors.

 Col·locarem una sèrie d’esponges dins d’un gibrell i en un altre aigua amb molta escuma. Un o dos infants pararan, que són els que portaran l’esponja, els altres s’escaparan per no ser tocats. Quan un infant es tocat s’intercanvien els papers i l’esponja.

Activitat 8: Quina punteria!
  •          A partir de 4 anys.
  •          Mínim 2 jugadors.

Col·locarem a la paret a una altura adequada per als infants unes dianes. Els nens i nenes des d’una distància determinada hauran de llançar un globus d’aigua per tal de fer diana. Cada vegada que un nen o nena faci diana, es sumarà un punt, guanya el que aconsegueixi més punts.

Activitat 9: Al camp contrari
  •         A partir de 6 anys.
  •         Mínim 6 jugadors.


Dividim els infants en dos equips i els col·loquem a cadascun d’ells en un costat del camp diferent. L’adult llança el globus d’aigua enlaire. Els nens i nenes han d’intentar que el globus exploti en el camp contrari. Si el globus cau i no explota es segueix jugant. Guanya l’equip que menys globus trencats tingui al seu camp.



JOCS AMB AIGUA

Avui us proposo 10 jocs per practicar en família, amb els amics, a l'escola, a la natura o en un espai obert. Però per poder jugar amb aquests jocs, hi haurà un material imprescindible: L'AIGUA.



Activitat 1: Els vasos comunicants

  • A partir de 6 anys.
  • Mínim de 4 jugadors.
Els jugadors es col·loquen amb parelles a la línia de sortida. Cadascú amb un got buit i un got ple d'aigua. Al senyal de sortida, els jugadors corren i passen l'aigua al got buit del seu company, simultàniament. quan arriben a la línia marcada, tornen cap a la línia d'inici, sense deixar d'intercanviar l'aigua.
Si a una parella els hi cau un got a terra han de tornar a començar. Per guanyar cal arribar el primer i, a més, amb un got ple d'aigua dels dos que han sortit inicialment.



Activitat 2: Les taules mòbils
  • A partir de 6 anys.
  • Mínim de 2 jugadors.
Els jugadors s'estiren a terra panxa enlaire i alcen el cos tot recolzant-se de les mans i els peus, de manera que s'assemblin a una taula, amb un cubell ple d'aigua a la panxa. Al senyal de sortida, avancen el més ràpidament possible, sense fer caure el cubell. quan un corredor perd el cubell, l'ha de tornar a omplir abans de continuar la cursa. Guanya el que arriba a la línia de meta amb més aigua.

Activitat 3: Les tortugues

  • A partir de 6 anys.
  • Mínim de 2 jugadors.
Igual que l'activitat anterior però, els nens i nenes aniran de quatre grapes i portaran el cubell a l'esquena.

Activitat 4: La pilota que esquitxa
  • A partir de 6 anys.
  • Mínim de 6 jugadors.
Es forma un gran cercle. Els jugadors tenen cadascun una pilota i un cubell ple d'aigua al costat dels peus. A la senyal intenten llançar la pilota dintre del cubell d'un adversari, mentre protegeixen el seu. Quan una pilota cau dins del cubell d'un jugador, aquest queda eliminat. Quan es falla un tir es pot còrrer per recuperar la pilota... però atenció als cubells sense vigilància!
Guanyen la partida els dos últims jugadors que queden en el joc.



Activitat 5: A regar
  • A partir de 6 anys.
  • Mínim de 5 jugadors.
Cada jugador tindrà un globus ple d'aigua sense lligar. A un senyal, tots els jugadors es persegueixen per esquitxar-se prement el globus. El jugador que té el globus buit queda eliminat, per tant, cal economitzar l'aigua, tancant més o menys l'orifici del globus. El darrer que conserva una mica d'aigua a l'interior del globus guanya. El més moll ha de pagar una penyora.

Activitat 6: Empremta de l'aigua
  • A partir de 6 anys.
  • Mínim de 2 jugadors.
Omplir d'aigua dues ampolles idèntiques. Traçar una línia de sortida, sobre la qual se situen els jugadors, l'un al costat de l'altre. a un senyal, els jugadors corren i inclinen la seva ampolla de manera que s'escoli un filet d'aigua. Quan l'ampolla és buida s'aturen. Aquell que ha dosificat l'aigua i deixa rere seu la línia més llarga s'enduu la victòria.



Activitat 7: Escrivim
  • A partir de 6 anys.
  • Mínim de 2 jugadors.
Un jugador tindrà una ampolla plena d'aigua. Amb ella haurà d'escriure una paraula o fer un dibuix al terra per tal que el seu company l'endevini. Si el nen o nena encerta la resposta s'intercanvien els papers, sinó torna a repetir el mateix. 
També ho podem fer per equips, aleshores els jugadors que escriuen o dibuixen faran el mateix. Guanyarà el primer equip que ho encerti.

Activitat 8: Disparar de lluny
  • A partir de 8 anys.
  • Mínim de 2 jugadors.
Cada jugador estarà a una distància de dos metres respecte a dues galledes. Des de la seva posició tindrà 5 oportunitats per llançar un got d'aigua i intentar que caigui la màxima aigua possible dins de les galledes. El jugador que tingui més aigua dins de les seves galledes serà el guanyador.

Activitat 9: La cursa dels cambrers
  • A partir de 6 anys.
  • Mínim de 2 jugadors.
Marcar una línia de sortida i una altra d'arribada i col·locar alguns obstacles al mig dels recorreguts. Cada infant tindrà una sabata amb diverses ampolles petites plenes d'aigua, que hauran de portar al palmell de la mà tot imitant un cambrer. hauran de fer el recorregut marcat el més ràpid possible, sense fer caure cap ampolla. Si a algun jugador li cau una ampolla l'haurà de tornar a omplir i tornar a començar. Guanya el jugador que arribi primer a la línia de meta amb totes les ampolles plenes.

Activitat 10: Pomes a l'aigua
  • A partir de 8 anys.
  • Mínim de 2 jugadors.
Amb un escuradents, es grava a les pomes les inicials de cada jugador. Es col·loquen totes les pomes dins d'un cubell gran ple d'aigua. Per torns, els jugadors, amb les mans rere l'esquena, han de buscar la seva poma i intentar agafar-la amb les dents. Es cronometra el temps de tots els jugadors. Guanya aquell que aconsegueixi agafar més ràpid la seva poma.


dimarts, 11 de juny del 2013

LA NATACIÓ PER ALS MÉS PETITS

He trobat un article molt interessant sobre la importància i els beneficis que ofereix la natació als més petits de la casa. Aprofitant que a la gran majoria de llocs, passat Sant Joan, ja començaran a realitzar els cursets de natació que duraran bona part de l'estiu, he pensat que aquest article traurà de dubtes a aquelles persones que no estant del tot convençudes dels beneficis que produeix als infants des de molt petits.
Enllaç: http://www.i-natacion.com/articulos/matronatacion/bebes.html


A més a més ús avanço que en els següents dies aniré penjant activitats que als més petits els hi encanta realitzar dins de l'aigua. Així tant pares i mares com monitors i monitores podreu provar amb els vostres infants aquest estiu.


Les activitats que ús proposaré són les que he anat fent jo any rere any en les diferents piscines en les que he tingut el plaer de treballar. Els nens i nenes gaudeixen molt dins de l'aigua i cada vegada que aprenen alguna cosa nova un radiant somriure es dibuixa a les seves caretes i és en aquest moment quan tu te'n adones de la tasca que estàs realitzant.

dilluns, 10 de juny del 2013

FI DE CURS

Tant pels més grans com pels més petits els últims dies de curs es van acostant. Les mestres preparen tot d'activitats divertides i de records per tal que els infants puguin recordar tot allò que s'ha dut a terme durant el curs.




Fa un parell de mesos vaig acabar les pràctiques a l'escola Mare de Déu de l'Esperança a Figuerola del Camp, una escola meravellosa, amb uns infants plens de vitalitat i moltes ganes d'aprendre; i també unes mestres que ho estan donant tot per fer un comiat digna de recordar.

Aquest dibuix me'l va enviar fa poc la mare d'una de les nenes de P3.

Tinc moltes ganes de que arribi el dia de la festa de fi de curs i poder-me retrobar amb tota aquesta gent que ha sigut tant especial i m'ha ensenyat tantes coses. Fins aviat.

diumenge, 9 de juny del 2013

LA IMPORTÀNCIA DE JUGAR

El joc és essencial per al desenvolupament dels infants perquè contribueix al benestar cognitiu, físic, social i emocional en la infància i en la joventut.

Referència: kenneth R. Ginsburg i altres. Article: La importància del joc, revista in-fàn-ci-a núm. 159.





En aquest bloc, publicaré tant jocs que es poden realitzar a educació infantil com activitats extraescolars que es poden adaptar als diferents cursos o nivells.